Bar Kanapkowy

Każdy potrzebuje przekąsek bar-kanapkowy(dwóch lub trzech), co jakiś czas szczególnie, gdy jest w ruchu i nie ma czasu na zjedzenie normalnego posiłku. Co jest lepszym sposobem na zaspokojenie głodu niż kanapki? Kanapki są zdrowe, smaczne oraz tanie. Plus: możesz chrupać je, będąc w podróży. Kolejną wielką zaletą jest to, że kanapki nie mają ograniczeń, co do rodzaju produktów, które można w nich umieścić.

Istnieją zasadniczo 3 sposoby na prowadzenie tego biznesu:

1. Otworzenie małego baru kanapkowego (prawdopodobnie wymaga największej inwestycji) zlokalizowanej w gęsto zaludnionej, najlepiej z dużą ilością pracowników biurowych dzielnicy,

2. Drugą formą jest otworzenie mobilnego koszyka umieszczonego np. w kiosku, gdzie można sprzedawać swoje gotowe kanapki. Taka forma niestety zredukuje ilość pozycji menu ze względu na ograniczoną ilość miejsca.

3.  Ostatnim sposobem jest przygotowanie kanapek w domu oraz dostarczenie ich do klientów. Aby zrobić to jak najszybciej powinieneś znajdować się w pobliżu gęsto zaludnionych dzielnic.

Niezależnie od formy biznesu, którą wybierzesz, Twój sukces będzie zależał od jakości Twoich produktów, czyli od tego czy kanapki będą smaczne.

Znalezienie właściwych pozycji do menu będzie prawdopodobnie kwestia prób i błędów. Będzie to również swoista analiza potrzeb klienta. Istotne stanie się dodanie lokalnych smaków do standardowych elementów oraz zadbanie o menu skierowane do wegetarian. Ciekawym pomysłem jest również oferowanie różnych rodzajów chleba bądź bułek.

Największym kosztem otworzenia baru kanapkowego będzie oczywiście profesjonalna kuchnia, w której będą produkowane kanapki. Jeśli chciałbyś otworzyć biznes związany z żywnością pamiętaj koniecznie o spełnieniu wymagań prawnych oraz sanitarnych. Zanim uruchomisz bar skontaktuj się z Sanepidem, aby zapoznać się z warunkami, jakie należy spełniać, przed otrzymaniem zezwolenie na prowadzenie baru kanapkowego.

Aby obniżyć koszty startowe możesz zakupić sprzęt używany do kuchni, ale to i tak w dalszym ciągu będą poważne koszty. W branży żywnościowej zarówno reputacja jak i plotki mogą roznieść się bardzo szybko. Istnieją różne metody na promowanie baru kanapkowego. Mogą to być m.in. ulotki, ogłoszenia w prasie lokalnej bądź w Internecie.

Czy ten wpis Ci się podobał?
[Wszystkich głosów: 0 Średnia: 0]

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *