Jak założyć biznes w branży HoReCa?

Branża gastronomiczna jest pełna wyzwań, ale i możliwości. Zastanawiasz się, jak założyć działalność gastronomiczną i jak otworzyć własny lokal gastronomiczny? Przeczytaj nasz krótki poradnik, który pozwoli Ci się zorientować w wymaganych nakładach czasowych i finansowych.

Jak otworzyć biznes gastronomiczny – krok po kroku?

Rozpoczęcie własnej działalności gastronomicznej to marzenie wielu pasjonatów kulinariów, jednak wiąże się z licznymi wyzwaniami i wymaga starannego planowania. Jak się do tego przygotować?

Koncepcja i biznesplan

Jak przy otwieraniu każdej nowej firmy, potrzebna jest koncepcja działania i funkcjonowania lokalu, jak i biznesplan. Musisz więc mieć rozeznanie na lokalnym rynku, wiedzieć, jakie lokale będą stanowiły twoją konkurencję i czym możesz się wyróżnić, jakie niezaspokojone potrzeby klientów możesz spełnić, otwierając własny biznes gastronomiczny. Mogą to być zarówno potrzeby dotyczące preferencji gastronomicznych, jak i charakteru lokalu, a nawet wystroju jego wnętrza lub wyglądu food trucka oraz jego najbliższego otoczenia. Najważniejsze jednak jest menu, a żeby zaspokoić gusta nawet najbardziej wybrednych klientów, musisz dobrać do współpracy niezawodnych dostawców, którzy zapewnią wspaniały smak i aromat produktów. Przykładowo, decydując się na budkę z kebabem czy hamburgerami, potrzebujesz pieczywa w postaci bułek, pit, tortilli, świeżych warzyw, sosów i oczywiście aromatycznych mięs do szybkiego przyrządzania, takich, jakie oferuje firma, Aves w której ofercie dla HoReCa znajdują się zarówno drobiowe produkty głęboko mrożone, jak i wędliny i pieczenie. 

Prawidłowe funkcjonowanie biznesu ułatwi Ci wcześniej przygotowany biznesplan. Jest on zresztą konieczny w przypadku, gdy chcesz uzyskać kredyt na działalność firmy lub zdobyć dofinansowanie. Tobie pomoże uporządkować plany i określić koszty prowadzenia firmy. Biznes plan powinien określać m.in. koszty najmu, wyposażenia, zatrudnienia, współpracy z kontrahentami  w kwestii dostaw i wyboru takich produktów jak artykuły spożywcze horeca.

Aspekty prawne 

Jak założyć działalność gastronomiczną od strony prawnej? Należy ją zarejestrować w CEIDG lub KRS, wpisując nr PKD 56.10.A (Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne). Jako działalność dodatkową warto wpisać: PKD 56.21.Z, PKD 56.29.Z, PKD 56.30.Z, PKD 56.10.B. Lokal musi być też zatwierdzony przez Sanepid dwa tygodnie przed rozpoczęciem działalności. Konieczne jest złożenie wymaganych wniosków w Państwowej Inspekcji Sanitarno-Epidemiologicznej. 

Właściciel lokalu gastronomicznego jest również zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasie fiskalnej online.

Ulgi dla przedsiębiorców

Jeśli zakładasz małą gastronomię i stoi za nią jednoosobowa działalność gospodarcza, masz możliwość korzystania z ulg i dotacji np. w postaci niższej, preferencyjnej stawki ZUS przez pierwsze 24 miesiące prowadzenia firmy lub też skorzystania z dotacji unijnych. 

Założenie biznesu w branży HoReCa to skomplikowany proces, który wymaga odpowiedniego przygotowania, zarówno pod względem formalnym, jak i finansowym. Opracowanie koncepcji, stworzenie rzetelnego biznesplanu oraz dopilnowanie wszelkich aspektów prawnych to kluczowe kroki, które zadecydują o sukcesie Twojego lokalu gastronomicznego. Chociaż branża gastronomiczna jest pełna wyzwań, oferuje również ogromne możliwości rozwoju i zadowolenia z dobrze prosperującego przedsięwzięcia. Dzięki właściwej strategii oraz elastycznemu podejściu do zmieniających się trendów masz szansę osiągnąć sukces i zyskać grono lojalnych klientów.

Czy ten wpis Ci się podobał?
[Wszystkich głosów: 1 Średnia: 5]

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *