Kontenery gastronomiczne to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą pozwolić sobie na wynajem standardowego lokalu w budynku. Sprawdzają się one też tam, gdzie restauracja ma działać jedynie przez określony czas – np. tylko w sezonie letnim. Sprawdź, jak wyglądają kwestie prawne w przypadku prowadzenia biznesu w kontenerze gastronomicznym. Kiedy można to robić legalnie?
Zawartość strony
Jakie wymagania powinien spełniać kontener gastronomiczny?
Kontener gastronomiczny, aby mógł być legalnie wykorzystywany w biznesie restauracyjnym, powinien:
- mieć dostęp do mediów – prądu, wody, kanalizacji;
- spełniać wymogi sanitarne dla branży gastronomicznej;
- być dostosowany do przygotowywania posiłków;
- przejść odbiór Sanepidu – ma to związek z ogólnymi wymogami higienicznymi (łatwość utrzymania w czystości, sprawna wentylacja i profesjonalne wyposażenie gastronomiczne).
Obecnie kontenery gastronomiczne w niczym nie odbiegają od standardowych lokali, w których swoje siedziby ma większość restauracji. Można zaprojektować je w dowolny sposób – zgodnie z własnymi potrzebami czy dostępną ilością miejsca.
Jakie elementy powinny znaleźć się w kontenerze gastronomicznym?
Kontener gastronomiczny musi być wyposażony w taki sposób, by zapewnić wygodę i bezpieczeństwo użytkowania. Ważne jest to, by przestrzeń można było łatwo utrzymać w czystości i spełnić wymagania, które obowiązują również standardowe restauracje. W obiekcie powinny znaleźć się:
- meble przeznaczone dla gastronomii,
- przemysłowe lodówki,
- zamrażarki,
- zmywarki,
- zlewozmywaki,
- kuchenki, płyty grillowe czy piece – w zależności od rodzaju kuchni.
Kontener gastronomiczny może mieć dowolny rozmiar. Co więcej, taki obiekt da się również powiększyć w późniejszym czasie, dołączając do niego kolejny moduł. Pozwala to na dostosowanie wyposażenia restauracji do zmieniających się potrzeb – ograniczeniem jest jedynie wielkość działki, na której stoi konstrukcja. Kontener można też łatwo zdemontować i przenieść w inne miejsce.
Kontener gastronomiczny a prawo
Podobnie jak w standardowych restauracjach, do prowadzenia biznesu gastronomicznego w kontenerze wymagane jest pozwolenie Sanepidu. Przedstawiciele tej instytucji odwiedzają lokal i sprawdzają, czy spełniono wszystkie wymogi higieniczne i sanitarne. Specjaliści weryfikują też książeczki sanepidowskie pracowników, orzeczenia lekarzy medycyny pracy oraz zgodność z przepisami BHP. Dopiero po uzyskaniu pozytywnego wyniku odbioru można legalnie prowadzić działalność w kontenerze.
Jeśli chodzi o samo postawienie kontenera, pozwolenie nie jest wymagane w sytuacji, gdy planujesz korzystać z niego w jednym miejscu nie dłużej niż przez 180 dni ciągiem. Oznacza to, że w przypadku działalności sezonowej nie trzeba załatwiać żadnych zezwoleń (o ile po sezonie kontener zostanie przeniesiony w inną lokalizację). W sytuacji, gdy chcesz pracować w jednym miejscu dłużej niż przez pół roku, musisz złożyć odpowiedni wniosek o pozwolenie na budowę w urzędzie miasta, gminy lub starostwie powiatowym.
Wniosek powinien zawierać:
- projekt budowlany kontenera,
- zgodę właściciela sieci na postawienie obiektu,
- opinię od straży pożarnej oraz Sanepidu,
- opinię geologa lub geotechnika,
- potwierdzenie prawa do dysponowania daną nieruchomością (np. własność lub dzierżawa),
- dowód wniesienia opłaty administracyjnej,
- zaświadczenie o lokalnych warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu,
Najwygodniejszym rozwiązaniem jest tymczasowe przeniesienie kontenera przed upływem 180 dni, a potem przywrócenie go na poprzednie miejsce. Można też wynająć miejsce na działce, która jest już objęta pozwoleniem na budowę.
Czy restauracja w kontenerze ma sens?
Prowadzenie restauracji w kontenerze to tańsza i wygodniejsza alternatywa dla wynajmu lokalu w budynku. Obiekt można przenosić tam, gdzie obecnie popyt jest największy. W każdej chwili można go też rozbudować o dodatkową przestrzeń. Nie trzeba płacić za wynajem lokalu, a wyposażenie można dostosować do własnych potrzeb. Formalności również nie stanowią większego problemu – nie różnią się mocno od tych, które obowiązują w przypadku klasycznych lokali gastronomicznych.