Maszyny i urządzenia niezbędne w garmażerii – lista najważniejszych

Przemysł spożywczy nieustannie się rozwija, w czym pomagają najnowsze osiągnięcia techniki. Wciąż powstają nowe maszyny mające na celu poprawę jakości pracy i znaczne zwiększenie jej tempa. Minęły już czasy kiedy ręcznie wyrabiano ciasto i lepiono pierogi…dziś ludzkie dłonie zastąpiły maszyny. Przedstawiamy zatem najważniejsze maszyny i urządzenia przydatne w garmażerii.

 

Garmażeria – gdzie szukać urządzeń?

Jeśli zamierzasz otworzyć własny biznes związany z przemysłem spożywczym ukierunkowaniem na produkty garmażeryjne, na pewno prędzej czy później staniesz przed wyborem kupna specjalistycznych maszyn. Wielu producentów proponuje sprzęty, które mają dobrą jakość i wiele różnych funkcji. Najbardziej popularne urządzenia stosowane w garmażerii, jak np. maszyny do mieszania i smażenia, myjki skrzyniopalet lub komory wędzarnicze, znajdują się w ofercie różnych producentów, takich jak http://www.zfm-online.com/oferta, którzy od wielu lat zajmują się dostarczaniem profesjonalnego sprzętu do punktów gastronomicznych oraz garmażeryjnych. Przyjrzyjmy się jednak najważniejszym maszynom niezbędnym w garmażerii.

Mieszałki

Urządzenia te są niezwykle przydatne podczas mieszania farszów mięsnych, do produkcji wędlin, konserw, owoców, warzyw, sosów. Warto pamiętać, że maszyna taka powinna spełniać najwyższe standardy Unii Europejskiej. Zwykle urządzenie to jest wykonane z ze stali kwasoodpornej lub innych materiałów, które posiadają wszelkie atesty.

Co jeszcze powinna mieć taka maszyna? Na pewno kluczowe będzie tutaj ukształtowanie misy mieszałki, która uniemożliwi zaleganie resztek produktu i tym samym zapewni utrzymanie czystości. Wyróżnić można tu mieszałki typu Z, mieszałki łopatkowe i mieszałki łopatkowe próżniowe.

Urządzenie do produkcji pierogów

Niektóre z urządzeń dostępnych na rynku zostały stworzone do tradycyjnej metody przygotowywania pierogów – wrzucane są one do gotującej się wody i stopniowo odsączane. Maszyna tego typu powinna ograniczać stratę produktów, a także dbać o kształt powstających pierogów (nie może ich zbytnio zgniatać).

Dobrej klasy maszyny do produkcji pierogów umożliwiają ich mieszanie podczas gotowania, co także zapobiega ich sklejaniu i nieestetycznemu wyglądowi. Warto zwrócić uwagę, by urządzenie do produkcji pierogów było też energooszczędne, ale na szczęście na rynku jest sporo takich maszyn. Ten sam sprzęt posłuży przecież także do wyrobu pyz, kopytek, czy klusek.

Naleśnikarka

To stosunkowo nowe urządzenie na rynku, ale niezwykle ułatwiające funkcjonowanie garmażerii. Cechą takiej maszyny powinna być jej wydajność i możliwość wytworzenia ciasta naleśnikowego przynajmniej w kilku formatach, a także gotowych panierowanych krokietów.

Myjki pojemników i skrzyniopalet

W garmażerii niezwykle ważna jest czystość przygotowywanych produktów, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne myjki do pojemników i skrzyniopalet. Na pewno tym, co powinno wyróżniać takie myjki jest ograniczenie zużycia wody i detergentów, ale również dokładność działania.

Pojemniki powinny być obmywane z każdej strony strumieniami wody, pod dużym ciśnieniem. Układ krążenia wody w urządzeniu musi być zamknięty i pobierać tylko tyle energii, ile jest naprawdę konieczne. Warto zwrócić tu uwagę na część płuczącą – myjka powinna być wyposażona w dyszę z zaworami zwrotnymi, które uaktywniają się automatycznie podczas procesu mycia. Z kolei w myjce skrzyniopalet bardzo ważna jest pompa o dużej wydajności ciśnienia i dysze o regulowanym kierunku rozmieszczone wewnątrz myjki.

Czy ten wpis Ci się podobał?
[Wszystkich głosów: 0 Średnia: 0]

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *